web counter

  

Акумулаторната батерия – как да изберем подходящата и как да я съхраним

Акумулаторните батерии навлизат все повече и повече в ежедневието на всеки от нас. Замислете се колко от уредите в дома и на работното място работят с батерии – като се започне от четката за зъби, електрическата самобръсначка и машинка за подстригване, премине се през фотоапарата, фенерчето или челника и се завърши с детските играчки, прахосмукачката, стационарния телефон, винтоверта и други подобни. Навярно можете да дадете още десетки примери за уреди, работещи с акумулаторни батерии.

Замисляли сте се обаче кой е най-правилният начин за избиране на зареждаема батерия? А как да я използвате възможно най-дълго време и да се възползвате максимално от нейните положителни страни?  Тази статия ще се опита да отговори на всички Ваши въпроси за зареждащите се батерии.

Как да изберете най-подходящата за Вас акумулаторна батерия?

Първо и най-важно правило при избирането на акумулаторна батерия е да се съобразите с уреда, в който ще я използвате. Добре е да разберете каква е консумацията му. Ако уредът е с висока консумация на ток, то трябва да се насочите към съвместими батерии, притежаващи висок капацитет и обратното – ако консумацията е ниска, можете да изберете батерии с по-нисък капацитет.  Ако например търсите зареждаеми батерии за своя фотоапарат, то е препоръчително да се спрете на такива, които имат висок капацитет, за да можете да правите възможно най-много снимки. Едва ли ще останете доволни ако в най-важния момент фотоапаратът загасне. Но ако търсите акумулаторни батерии за дистанционното за телевизора, то идеална работа ще Ви свършат и акумулаторни батерии с не толкова висок капацитет.

Следващият признак, който е определящ при избора на зареждащи се батерии е начинът на зареждане. Необходимо е да откриете с  какъв ток зарежда Вашето зарядно устройство.  Ако изходният ток е твърде висок, то е добре да се ориентирате към акумулаторни батерии с максимален  капацитет.  В случай, че изберете батерии с твърде нисък капацитет, по-всяка вероятност зарядното ще ги развали твърде бързо.

Друго съществено правило, когато избирате акумулаторни батерии е марката. Залагайте най-вече на познати марки. Не се подлъгвайте по евтини никуму неизвестни маркови батерии. Много често тези акумулаторни батерии имат кратък живот.

Как да удължим живота на акумулаторната батерия?

Различните видове акумулаторни батерии имат различен начин на поддръжка. Осведомете се какъв е химичния състав на Вашата зареждаема батерия. Ако тя е Ni-Cd (никел-кадмиева) или Ni-Mh (никел-метал хидридна) знайте, че нейният живот ще продължи до 500 цикъла на зареждане и разреждане. За да я използвате възможно най-дълго, ще е необходимо да се съобразите с няколко фактора – този тип батерии имат саморазряд, имат така наречения мемори ефект и силно се влияят от температурата на средата, в която се съхраняват. Не забравяйте, че ако притежавате никел-кадмиева или никел-метал хидридна батерия, ще трябва да я изразходвате винаги до край.  Също така никога не трябва да забравяте да зареждате на 100% батерията. Когато не използвате зареждаемата батерия от този вид е желателно да бъде заредена. Оставите ли за дълъг период от време разредена Ni-Cd или Ni-Mh батерия, химията в нея умира. Добре е да съхранявате тези батерии на закрито и сухо място при температура около 20 градуса.

Друг вид акумулаторни батерии са Li-ion и Li-Pol. При правилна употреба и съхранение тези батерии имат до 1000 цикъла за заряд и разряд. Ако искате да използвате възможно най-много време тези зареждащи се батерии, то е хубаво да запомните,  че изразходването на целия заряд влияе пагубно на батерията. Винаги оставяйте поне 5% от заряда неизползван. Зареждайте литиево йонните и литий полимерните батерии само със зарядни устройства, предназначени за този вид акумулатори. Когато не използвате батериите можете да ги оставяте и без заряд.

Надяваме се тази статия да е била полезна за всеки, който има намерение да замени използването на алкални или първични литиеви батерии с акумулаторни такива. Зареждаемите батерии имат много ползи както за Вас, така и за опазването на природата. Не забравяйте, че инвестицията в зареждащи се батерии ще се изплати изключително бързо.