web counter

  

Как да събудим „заспала“ Li-ion акумулаторна батерия

Забелязали ли сте как все повече устройства, използвани в нашето всекидневие, работят посредтвом акумулаторни батерии? Това явление се дължи изцяло на големите  удобства, които тези батерии могат да ни предложат – не се ограничаваме с кабели, не се ограничаваме къде да включим даденото устройство, можем да го използваме абсолютно навсякъде и по всяко време.  А забелязали ли сте колко от безкабелните устройства, които използвате, работят с литиево-йонни батерии? Такива са телефоните, таблетите, лаптопите, по-модерните челници и професионалните фенери, винтоверти, електрически велосипеди, медицинска апаратура, както и много други.

Li-ion батериите станаха особено популярни и предпочитани батерии за съвременната техника. Те са леки, малки и удобни, имат по-голямо напрежение, което позволява изготвянето на акумулаторни пакети с по-малко на брой клетки, имат сравнително нисък процент саморазряд, а може би най-любимото за всички потребители си остава това, че могат да се зареждат по всяко време и не се нуждаят от системни цикли на заряд и разряд.

Въпреки множеството си положителни черти, литиево-йонните акумулаторни батерии имат един основен недостатък – тази технология се нуждае от контролиране на заряда и разряда, което се постига с платка за управление. Тази платка спомага за правилната употреба и съхранение на тези зареждаеми батерии и удължава значително техния живот. Често липсата на тази контролираща електроника води до появата на едно неблагоприятно явление – попадане на li-ion батерията в състояние на сън. Не са редки и случаите обаче, когато в следствие на неправилно съхранение, дори при наличието на тази платка, батерията отново попада в това състояние.

Какво предтавлява състоянието „сън“ при литиево-йонната батерия?

Състоянието „сън“ при li-ion акумулаторните батерии е в същност състояние, при което напрежението на батерията е паднало под границата на нормалното, обикновеното зарядно устройство я тълкува като повредена и не може да бъде заредена и използвана. Тази граница може да се определи като 2.8V.

Как литиево-йонната батерия попада с състояние на „сън“?

До подобно състояние може да се стигне поради няколко причини:

  • 1 )Прекомерно разреждане на батерията
  • 2) Висок саморазряд на батерията
  • 3) Окъсяване на батерията
  • 4) Съхранението на батерията в изтощено състояние за голям период от време
  • 5) Повреда в управляващата електроника

Как да събудим „заспала“ li-ion акумулаторна батерия?

Интелигентно зарядно устройство за литиево-йонни батерии, притежаващо функция "извеждане от състояние на сън на батерията"За да се събуди и върне към живот една литиево-йонна батерия, която е попаднала в състояние на сън, е необходимо специализирано професионално зарядно устройство, което притежава такава функция. С такова зарядно устройство е оборудван всеки един по-голям батериен сервиз или лаборатория. Като вариант винаги можете да се възползвате от услугите на подобни сервизи, с какъвто и ние от BatteryCenter.bg разполагаме.

На пазара вече има и интелигентни зарядни устройства за крайния потребител, с които може да се извежда батерията от това неблагоприятно състояние дори и в домашна непрофесионална обстановка. В нашия електронен магазин можете да намерите огромно разнообразие от  подобни зарядни устройства за цилиндрични li-ion батерии, които притежават функцията „събуждане на заспали или повредени клетки“. За да видите нашите предложения, посетете страницата „Зарядни устройства XTAR“.

Как да се избегне това негативно явление при литиево-йонните батерии?

За да се намали възможността Вашата литиево-йонна акумулаторна батерия да попадне в състояние на „сън“ е необходимо да се спазват няколко основни правила за правилна експлотация и съхранение. Основно правило е да зареждате батерията редовно и с подходящо зарядно устройство. Доброто представяне на батерията в голяма степен зависи от начина на й на зареждане. Имайте предвид, че 100% изхабяване на която и да е акумулаторна батерия е увреждащо и води до влошаване на нейните качества. Това важи в пълна сила и за li-ion батериите. Желателно е, винаги да оставяте поне 5% от капацитета на батерията неизползван. Съхранявайте зареждаемите батерии заредени. Помнете, че всяка зареждаща се батерия има процент саморазряд и ако бъде оставена изтощена за дълъг период от време, тя „заспива“, след което извеждането от това състояние може да се окаже трудна, а понякога и невъзможна задача. Обърнете внимание на това, че в следствие от различни фактори процентът на саморазряд може да бъде повишен. Пример за такива фактори са големите температурни  разлики. Много ниските или прекалено високите температури влияят негативно върху представянето на батериите и засилват техния саморазряд.

Друго действие  за превенция от попадането на литиево-йонната батерия в състояние на сън, е следенето на качеството на управляващата електроника.  Ако забележите отклонение в поведението на li-ion батерията, е  добре да посетите сервиз, в който да й се направи диагностика и при установена повреда в BMS-а, той да бъде подменен. 


Използването на литиево-йонни акумулаторни батерии предстои да се разширява все повече. Въпреки множеството си положителни страни обаче е добре да знаем, че тези зареждаеми батерии страдат от едно особено неблагоприятно явление, което се появява в следствие на няколко фактора. За да се избегне попадането на li-ion батерията в състояние на сън е добре да се спазват определени правила за използването и съхранението им. Също така от особено голяма важност за този тип батерии са и зарядните устройства, които ще се използват. Следвайки правилата за правилна употреба и поддръжка за литиево-йонните батерии ще увеличите живота им, а също така ще намалите вероятността от повреждането им.