web counter

  

Panasonic Eneloop – една марка символ на високото качество и надеждността

Акумулаторни батерии Panasonic Eneloop AA и AAA

 

 Когато говорим за качествени и надеждни акумулаторни батерии няма как в съзнанието ни да не изникне образът на батериите Eneloop. Батериите с тази марка водят класациите по почти всички показатели, като с всяка изминала година броят на потребителите, останали доволни от тяхното използване се увеличава все повече и повече. Зареждаеми батерии Eneloop се използват за всякаква битова техника – от играчките на детето до фотоапарата на родителите.

Марката Eneloop е пусната на пазара през не толкова далечната 2005 година и е разработена от японската фирма Sanyo, като първоначално обхваща акумулаторни батерии от размери АА и ААА в три основни серии (Eneloop, Eneloop Lite, Eneloop Pro), както и специализирани зарядни устройства за тях. На по-късен етап започват да се произвеждат и зареждащи се батерии с по-големи размери - C и D. Батериите, отличаващи се с тази марка, са тип Ni-Mh зареждаеми батерии и се характеризират с много нисък процент на саморазряд – едва 10% на година. За да разберете по-точно колко голямо е това преимущество на клетките Eneloop пред всички останали стандартни никел метал хидридни батерии, трябва да споменем, че стандартният процент на саморазряд е до 20% на ден и по 1-4% за всеки следващ ден.

Както всяка друга Ni-Mh акумулаторна батерия, батерията Eneloop има номинален волтаж 1.2V. Тя е фабрично заредена и може да бъде използвана веднага след нейното закупуване. Заради големия брой алкални батерии, които могат да заменят по време на техния жизнен цикъл, зареждаемите батерии с марка Eneloop могат спокойно да бъдат наречени екологични.

Акумулаторни батерии Panasonic Eneloop

За 10-те години, през които съществува марката Eneloop, акумулаторните батерии преминават през четири ясно обособени поколения. Първото поколение батерии Eneloop е представено от Sanyo. Първите батерии, произвеждани под тази марка са с размери АА (R6) и ААА (R03) и съответни капацитети 2000mAh и 800mAh. Партидните номера на тези батерии са HR-3UTG за размер АА и HR-4UTG за размер ААА. Техният живот е до 1000 цикъла и ако не бъдат използвани в рамките на една година, зарядът им ще бъде около 75%. При второто поколение Eneloop акумулаторни батерии жизненият цикъл се увеличава до 1500 цикъла, а процентът на задържане на заряда след първата година се покачва на 85%. Още една разлика между двете поколения акумулаторни батерии е етикетът – на него вече не пише типичния капацитет, а минималния, съответно 1900mAh за АА и 750mAh за ААА, а също така се появява и изображение на коронка. Партидните номера на батериите Eneloop от второ поколение са HR-3UTGA (АА) и HR-4UTGA (ААА).

Тук е времето, в което Sanyo започва да предлага акумулаторни батерии с размери C и D под марката Eneloop. Техният минимален капацитет е 2700mAh и 3000mAh. Ако се учудвате от постигнатия нисък капацитет за тези размери зареждаеми батерии, то тук е мястото да вметнем, че Eneloop-ските батерии C размер са съставени от четири броя ААА елементи, а батериите с D размер – три броя АА клетки.

Третото поколение акумулаторни батерии Eneloop е реализирано през октомври 2011 г на японския пазар, а през октомври 2012 г. и на европейския. Подобренията, които са постигнати при това поколение са следните – живот до 1800 цикъла и задържане на заряда до 90% след първата година. Партидните номера на батериите от това поколение са съответно HR-3UTGB (AA) и HR-4UTGB (AAA). Значителна разлика се наблюдава и в достигнатите капацитети при C и D размерите – 3000mAh и 5700mAh.

Последното подобрение при батериите Eneloop e представено през април 2014г, но производител не е досегашния Sanyo, а е вече Panasonic. Четвъртото поколение зареждаеми батерии Eneloop се отличават с живот над 2100 зареждания. Това бие всякакви рекорди при Ni-Mh батерии. Задържането на заряда и тук остава на 90% след първата година. Интересното при последните промени при тези акумулаторни батерии е, че дори оставени на склад или съхранение за 5 години, те ще бъдат отново годни за използване, тъй като процентът на съхранения заряд ще е 70%. За сравнение можем да кажем, че стандартните Ni-Mh клетки при неизползване или при не проведени цикли умират след втората година. Партидните номера на клетките от това поколение са BK-3MCCE (АА) и BK-4MCCE (ААА).

Качествени акумулаторни батерии Panasonic Eneloop AA и ААА

Серията Eneloop Lite е проектирана в отговор на желанието на някои клиенти да закупят Ni-Mh акумулаторни батерии на по-ниска цена, които да се зареждат по бързо. Батериите Eneloop от тази серия са подходящи за устройства с по-ниска консумация на ток, каквито са дистанционните, алармите и други подобни. Капацитетът на зареждаемите батерии Eneloop Lite с размер АА е 1000mAh, a на тези с размер ААА – 600mAh. Сред последните пoдобрения, които Panasonic прилага след закупуването на марката, е и увеличаването на жизнения цикъл на батериите от тази серия – до 5000 пълни цикъла.

Серията Eneloop Pro е представена през 2011 година и първоначално обхваща само акумулаторни батерии с размер АА. Те се отличават с по-голям капацитет от стандартната серия – типичен 2500mAh, минимален 2400mAh. За разлика обаче от стандартните Eneloop батерии, тези имат възможност да бъдат зареждани до 500 пъти, а процентът на саморазряд остава висок, като след една година неизползване батериите Eneloop Pro задържат около 75% от заряда си. Две години по-късно са внесени няколко подобрения и в тази серия – капацитетът е повишен с 50mAh, a процентът на саморазряд е намален с 10%. На този етап вече започват да бъдат произвеждани и батерии Eneloop Pro AAA с капацитет 950mAh.

Освен трите основни серии на акумулаторните батерии Eneloop, под марката са произвеждани и няколко други лимитирани и рекламни серии зареждаеми батерии, както и зарядни устройства за тях.