web counter

  

Проект „Електрически велосипед“

Електровелосипедът отдавна се използва като едно от основните превозни средства в градски условия в по-развитите страни. Той има завидни преимущества, които го правят предпочитан транспорт от млади и стари. Той е бърз, тих, екологичен, компактен, а също така и с ниски разходи за поддръжка. В последните години с увеличаването на задръстванията в по-големите населени места електрическото колело става все по-популярен начин за придвижване и у нас.

Ние от BatteryCenter.bg дълги години вече се занимаваме с рециклирането на батерии за електровелосипедите, както и с изработката и монтажа на специфични акумулаторни пакети за този тип превозни средтсва, създадени по поръчка и проект за наши клиенти. През нашия сервиз минават годишно множество батерии за електрически колела от различни видове и типове – от по-старите и тежки оловни и никел-кадмиеви батерии, до по-новите и леки литиево-полимерни и литиево-йонни батерии. Виждаме как интересът към тези транспортни средства се увеличава с нарастващи темпове. И смятаме, че има защо. Ето няколко от положителните страни на това да притежавате електровелосипед:

1) Електровелосипедът се смята за моторно превозно средство, но въпреки това не е нужна регистрация в КАТ за него
2) Може да бъде каран от всеки, (стига да е научен как се кара колело, разбира се) тъй като не се изисква документ/свидетелство за управлението му, какъвто е необходим за управлението на автомобил или мотор.
3) Лесна поддръжка – електровелосипедът не подлежи на задължителни технически прегледи както са всички познати МПС-та. Като цяло поддръжката му е ниско бюджетна и не изисква много време и пари. Той се нуждае от смяна на същите неща, от които и обикновения велосипед
4) Електрическият велосипед е преди всичко велосипед, което дава правото на собственика му да се придвижва с него по всички вело-алеи и алеи в паркове. В много случаи именно тези алеи съкръщават значителна част от пътя до мястото, към което сме се насочили. Да не забравяме и приятния фактор на средата – безспорно няма човек, който да хареса повече транспортирането от точка А до точка Б, минавайки през силно замърсените и миришещи на бензинови изпарения градски улици, пред преминаването през зелените пространства (още повече през лятото, когато асфалтът се е нагрял до нетърпими граници, а парковете предлагат прохладата на сенчестите дървета).
5) Електрическите колела не произвеждат вредни газове – замислете се и за екологичния фактор. Ползването на бензинови или дизелови моторни превозни средства бълва в атмосферата хиляди тровещи частици, които по един или друг начин отново засягат нас пряко. Електровелосипедите са изключително екологични.
6) Притежателите на електрически велосипеди не плащат данъци или застраховки за тях
7) Смята се, че електрическото колело е средно около 40 пъти по-икономично от един хибриден автомобил, да не говорим и в сравнение с бензинов. С едно зареждане на батерията на електровелосипеда за жълти стотинки можете да изминете доста километри.
8) Заема по-малко парко място в сравнение с атомобила или мотопеда. Дори можете да си го прибирате в коридора на семейния апартамент, гаража, мазето или тавана.

Пресмятайки всички тези множество положителни страни на предвижването в градски условия с електрически велосипед, а също така и засилващия се интерес към тези превозни средства сред българите, се захванахме с нелеката задача да преобразим едино обикновено колело в електрическо. Основната ни идея беше да се запознаем с тънкостите на цялостното сервизиране на този тип велосипеди, за да предложим именно и по-добра услуга на нашите клиенти, а също така и по-добри продукти – усъвършенствани батерии за електровелосипеди.

Като за начало се снабдихме с съвсем обикновен среден клас велосипед тип бегач. Разгледахме какви kit-ове за префасониране на електро колело се предлагат на пазара. Можехме да избираме между голямо разнообразие на волтажи, ватове, с възможност за подпомагане или изцяло предвижвне... Спряхме се на един 36V 500W E-bike kit с доставка от Китай. Допълнително поръчахме пластмасов контейнер за батерия, защото все пак се занимаваме с изработката на акумулаторни пакети за електровелосипеди и не искахме да залагаме на вече сглобена батерия със съмнителни характеристики.

След като всички поръчани части и елементи пристигнаха, се заехме със същинското преобразяване на обикновеното колело в електрическо. Ето и самият процес стъпка по стъпка:
1) Моторът е вграден в нова задна капла и следователно е необходимо да се намери и направи избор на подходящ венец за новата капла
2) Прехвърляне на гумата на новата задна капла и монтирането й на колелото

Монтиране на задна капла за електрически велосипед (Изработка на батерия за задвижването му)


3) Монтиране на PAS сензор на средното движение
4) Монтиране на нови лостчета на спирачките с вградена защита и прекъсвач
5) Поставяне на компючър с вграден LCD дисплей
6) Монтиране на основата/ стойката на батерията за електровелосипеда
7) Окабеляване на колелото

Окабеляване на обикновено колело за превръщането му в електрически велосипед (акумулаторна батерия за електро колело)

Окабеляване на велосипед за превръщането му в електровелосипед

Окабеляване на електровелосипед (Подготовка за изработка на батерия за електровелосипед)


8) Изработка на подходящ акумулаторен пакет за задвижване на електрическото колело – избор на конфигурация, която да бъде поместена във вече поръчания корпус, клетки за съставянето и капацитет. Спряхме се на батерия за електровелосипед със спецификации 36V 11.6Ah, изработена с елементи Panasonic NCR18650PF 3.6V 2900mAh и поставяне на подходящ BMS.
9) Първо зареждане на акумулаторната батерия за електрическия велосипед
10) Окончателен тест

Целият процес по сглобяването и преобразяването на обикновения велосипед в електрически ни отне грубо около 1 седмица (като в това време е включено и изработката на батерията за електрическото колело).
Ако Ви е омръзнало да похабявате голяма част от свободното си време в стоене по задръствания с личния автомобил или пък търсите по-евтин начин за придвижване до работното място и обратно, то значи е дошло времето да обмислите идеята за сдобиване с електрически велосипед. И тъй като инвестицията в оригинално електическо колело може да Ви се стори твърде висока и дори непосилна, то нищо не Ви пречи да разучите как стои въпроса за преобразуването на един обикновен велосипед в електрически. BatteryCenter.bg има дългогодишем опит в сервизирането и изработката на нови акумулаторни пакети за батерии за електровелосипеди. Свържете се с нас, за да получите консултация за Вашия конкретен случай.