web counter

  

Видове зарядните устройства

Универсално зарядно устройство за Ni-Cd,Ni-Mh и Li-ion батерии

За да се използва една акумулаторна батерия,  е необходимо тя да бъде зареждана посредством зарядно устройство. До голяма степен видът, класът и начинът на действие на това зарядно устройство отговаря за това как ще се представи дадена батерия и дали ще можете да извлечете максимално всички ползи от нея . Доброто зарядно осигурява основата за отличното представяне на всяка зареждаема батерия, както и за удължаване на нейния жизнен цикъл.

Най-общо зарядните устройства могат да бъдат разделени на следните групи:

 

Като цяло всички зарядни устройства имат своите положителни и отрицателни страни, както и конкретни цели. Ако до сега сте различавали зарядните за Вашите устройства само по цвят и форма, тук е мястото да научите малко повече за тях. С какво се различават те едно от друго ще стане ясно по-надолу.

Често в наши дни, за да се постигне по-ниска цена на дадено мобилно устройство, в пакетната цена се залага и по-ниско бюджетно устройство за зареждане. В общия случай тези зарядни работят добре докато се използват по предназначение и в определени условия. Това са така наречените потребителски зареждащи устройства.

Индустриалните зарядни устройства от своя страна имат повече вградени фунции в сравнение с обикновените потребителски. Една такава функция е например зареждането на акумулаторни батерии при по-неблагоприятни условия, каквато например  е много ниската температура. Въпреки че повечето батерии могат да работят и при температури под нулата, не всички от тях могат да бъдат зареждани при такива ниски температури. Такива зареждаеми батерии са например Li-ion батериите. Оловните и никел базираните акумулаторните батерии могат да бъдат зареждани при такива неблагоприятни условия, но с много слаб ток. Също така обикновено индустриалните зарядни устройства са с по-големи размери и с възможност за зареждане на по-голям брой акумулатори.

Зарядните устройства се различават и по това за какъв тип батерии са предназначени. В никакъв случай не зареждайте батерии, ако устройството, с което ги зареждате, не е предназначено за съответната химия на елементите. Например ако имате Li-ion акумулаторна батерия, не само че не е желателно, а и е абсолютно недопустимо да я зареждате със зарядно за Ni-Cd батерии. В противен случай рискувате да увредите батерията до такава степен, в която тя да стане неизползваема. Също така съществува и риск от запалване и сериозни наранявания.

Някои зарядни устройства за Li-ion акумулаторни батерии имат  различни полезни функции. Такава е например функцията за събуждане на „заспала“ батерия.  Литиево-йонните батерии могат да попаднат в състояние на сън поради две основни причини – 1)когато Li-ion акумулаторните батерии се съхраняват в напълно изтощено състояние, тъй като както при всяка друга зареждаема батерия и тук има процент саморазряд; 2) когато при използване на дадено устройство, разредим прекумерно li-ion акумулатора. Когато зареждаемата батерия е попаднала в такова състояние за съжаление обикновеното зарядно устройство я третира като развалена. Включвайки функцията за събуждане на дадена батерия, се прилага малък, който цели да повиши напрежението на батерията между 2.20V-2.90V, за да се активира нормалният цикъл за зареждане.

Зарядните устройства за оловни и литиеви акумулаторни батерии работят с постоянно напрежение. Това обаче не е така при зарядните устройства за никел кадмиеви и никел метал хидридни батерии. При тези зарядни е позволено да има леки колебания в напрежението по време на работа.

Зарядните устройства, които най-общо могат да нарекат бавни, са всъщност най-базовите и нискобюджетни. Често с такива зарядни е необходимо да зареждате Вашите батерии за цяло денонощие или повече. Обикновено тези прости зарядни зареждат акумулаторните батерии с  0.1C. Макар времето, което трябва да отделите, за да заредите дадена батерия с такова зарядно, да Ви се струва твърде голямо, това е най-щадящият метод за зареждане на една зареждаема батерия. По този начин ще увеличите и жизнения й цикъл.

Бързите зарядни устройства са тези, посредтвом които можете да зареждате батерии за по-кратък период от време. Такива са включени в опаковките на консуматорската електроника.

Супер бързите зарядни устройства имат една много желана от повечето потребители  положителна страна – те зареждат батериите за нужните ни устройства изключително бързо – в рамките на половин-един час. Имайте предвид обаче, че супер бързите зарядни устройства съкръщават значително живота на зареждащите се батерии. Наблюдения показват,че когато една батерия се зареди с подобно зарядно устройство, нейното представяне е в пъти по-лошо, от батерия, която е зареждана с бавно зарядно устройство. Добре е да знаете и, че не всички акумулаторни батерии позволяват да бъдат зареждани с този тип зарядни. Как да разберете коя батерия може да бъде зареждана със супер бъзро зарядно устройство, можете да видите от спецификацията на самата батерия.

От магазинната мрежа могат да бъдат закупени и различни комбинирани универсални зарядни устройства. Те са изключително удобни от потребителска гледна точка. Най-често използваните подобни устройства са тези, с които могат да бъдат зареждани както Ni-Cd, Ni-Mh батерии, така и Li-ion, при това за различни размери цилиндрични клетки. Могат да бъдат намерени и други комбинации. В общия случай такива зарядни са известни и с още едно име – „умни“ или „интелигентни“. В тяхното устройство е заложено микропроцесорно управление. При тези зарядни можете да избирате програма за зареждане на батериите, какъв да бъде изходния ток за зареждане, да следите времето, за което ще се заредят и други подобни.

В заключение можем да кажем, че зарядните устройства са твърде различни сами по себе си. Използвайте зарядните по предназначение, за да извличате максимално ползите от безкабелното устройство и неговата батерия. Можете да се сдобиете лесно с конкретно зарядно, което включва в себе си комбинация от разнообразни функции. Поискайте Вашата консултация от екипа на BatteryCenter.bg , за да направите най-точния избор на зарядно устройство.