Литиеви батерии – типове, структура и използваемост       

Литиевите батерии са част от голямото семейство на първичните батерии. Наричат се първични, защото не могат да се презареждат. Те се използват главно в устройства, които се нуждаят от непрекъснат и надежден поток от електричество. Литият е най-лекия метал, което го прави изключително ефективен при производството на батерии. С развитието на технологията, вече е възможно и производството на презареждаеми литиеви батерии. Те стават незаменима част от съвременния свят на потребителя. Захранват милиони преносими компютри и мобилни телефони по цялото земно кълбо.

Първичният тип литиеви батерии, тези за еднократна употреба, се използват най-често в уреди, изискващи ниски нива на енергия, за да функционират. Примери за това са камери, CD плеъри, детски играчки, часовници и други. Презареждаемите литиеви батерии намират приложение във военната индустрия, медицината и потребителската електроника. Заради отличните си характеристики и високият им капацитет за съхраняване на енергия, те стават любимци и на автомобилната индустрията.

Като силно реактивен елемент, лития има възможността да съхранява енергия в атомните си връзки. Това свойство на лития позволява на литиевите батерии да осигурят висока енергийна плътност. Като цяло, литиевата батерия може да съхранява до 150 ват-часа енергия за един килограм батерия. Това е много добър показател, когато се сравни с обикновената оловна батерия, която може да съхранява едва до 25 бат-часа за килограм. Дори и NiMH батериите не могат да се сравнят с литиевите батерии. Те съхраняват до 75 ват-часа за килограм. Това ясно показва превъзходството на литиевите батерии.

Литиевите батерии не се произвеждат от отровни метали като кадмий и олово, което ги прави безопасни за  потребителите и околната среда. С развитието на съвременните технологии, се появиха и презареждаеми литиеви батерии. Те са най-популярни днес за захранване на мобилни телефони, преносими компютри и други. Тъй като химичните характеристики на лития не позволяват направата на презареждаема батерия, в тази технология се използват вместо литий, литиеви йони за създаването на потока от електрони, който всъщност създава електричеството, което захранва различните устройства.

Дори и поддържането на една литиева батерия не е много трудно. Друго предимство на литиевите батерии е, че те не са обременени от ефекта на памет. За разлика от никел-кадмиевите батерии, където успешното презареждане е възможно само при пълно разреждане, литиевите могат да се презареждат дори без да са напълно разредени. Влошаване на капацитета се забелязва, независимо дали са в употреба или не. В сравнение с никел-кадмиевите батерии, литиевите батерии издържат до пет години. Тъй като литиевите батерии са направени от ниско токсични елементи, те не застрашават околната среда.

 

3.6V

Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

14 продукта

Страница
на страница
Настрой низходяща посока
Виж като Решетка Списък

14 продукта

Страница
на страница